17. mai i New York 1997  
 
 

 

OM HORNMUSIKKENS FØRSTE TRIPP TIL NEW YORK, USA.

Lillesand hornmusikk ble sammen med Farsund hornmusikk invitert av 17. mai - komiteen i New York for å delta på 17. mai feiringen i Brooklyn i New York. De aller fleste i hornmusikken fant anledning til å dra, så korpsets besetning var svært god. En del koner og menn dro også med, så vi var en hel bestand på nærmere 40 som møttes litt før 07.00 den 10.mai.

Allerede før bussen tok av fra Tomta, var stemningen god, og der holdt den seg resten av turen.

Turen over Atlanteren forløp ukomplisert, og flykapteinen med bemanning gjorde en - slant vi i Hornmusikken kan bedømme - en utmerket jobb og fikk oss greitt ned på Newark noe før halv to lokal tid.

Resten av dagen ble uomtvistelig tilbrakt så ukomplisert som en kan forvente av en norsk hornmusikk far far from Norway.

Dagen den 11. ble i hovedsak slik forsynet hadde tenkt seg:

Etter en frokost på hotellet ble vi hentet ut pr buss for å gjennomgå Manhattan i detalj. Omvisningen var både interessant og lærerik. Man kan si hva man vil om Manhattan, men den likner lite på Lillesand.

Kvelden, den sene, ble slått i hjel på en restaurant ca. 10 dollar fra hotellet..

12.mai.

Vi bodde på et utmerket Hilton hotell i New Jersey syd for N.Y. Vi måtte ha buss for å komme inn til N.Y. og bussen kom når vi trengte den.

Denne dagen bar det  innover til  helt syd på Manhattan, Der hadde vi konsert sammen med Farsund, og den forløp OK.. Etter spillingen på South Street Seaport levde vi noe i frihet før vi dro med buss til Elm Park Inn for bl.a. å spise noe mat. Måltidet ble begjært i en svært god atmosfære. Da det var fordøyd, bar det videre Zion Lutheran Church. Etter ankomst hadde vi en øvelse med Farsund.

Konserten i kirken 19.30 ble en forbilledlig sak. Hornmusikken spilte opp til sitt beste. Kjente og kjære norske melodier berørte de mange frammøtte. Under avspillingen av Amazing Grace sammen med Farsund følte dirigenten av LHM et snev av lykke. Etterpå var det kirkekaffe og kake. Det gikk også greit.

Tidlig morgen den 13. med frokost og slikt forløp normalt. Etterpå dro en del inn til Frihetsgudinnen og Ellis Island mens andre fra Farsund og LHM tok til fornuft og slappet litt av på hotellet før vi bega oss til et BIGGG shoppingsenter i nærheten. De som tilbrakte dagen på frihetsstatuen og slikt, hadde visstnok også hatt en grei dag. Troppene ble samlet på Broadway utpå kvelden. Vi så og hørte Miss Saigon. Det var en svært vakker forestilling. Skuespillerne sang godt. Pene var de også. Flere av de kunne, med litt ekstra øvelse, begynt i Hermanos!!

14.mai ble selvfølgelig også  i overkant av en vanlig onsdag i Lillesand. Etter frokost bar det rett inn til det norske gamlehjemmet i Bay Ridge i Brooklyn. Det var for vårt vedkommende ikke snakk om innleggelse i det hele tatt. På gamlehjemmet fikk vi lunch + kaffe og kake og kom i prat med mange norskamerikanere

Konserten gikk svært greitt.

Etter seansen på gamlehjemmet slapp vi ut i det fri. Der omkalfatret vi oss til sivilt antrekk, og så bar det inn til en båttur rundt Manhattan. Den gikk opp og ned Hudson River og var en eksotisk affære mens mørket falt på. Å betrakte Manhattan fra utsiden, er en eiendommelig, men svært vakker opplevelse.

Den 15.05. forløp slik at en del brukte formiddagen til å dra til Ellis Island, noen handlet mens enkelte bare simpelthen tok en tur med helikopter over New York


Men rundt 19.00 satt vi oss i bussen. Målet med livet da var å komme til Bentley’s Pub i Brooklyn for å treffe bl.a. norskamerikanere. Vi fikk god mottakelse og god mat. Kolekvinten spilte et sett, og SÅ var det disco. Hornmusikkens medlemmer dominerte dansegulvet.

Smilet vårt gikk to ganger rundt fjeset da vi kjørte hjem til hotellet. Dagen var ingenlunde bortkastet.

Dagen før dagen før dagen ble brukt etter personlig skjønn. Noen spiste hummer. Noen ble i nærmiljøet og noen endte opp på jazzklubb i Harlem. Dagen ble nok en gang forbilledlig disponert av korpsets medlemmer.

Den 17. 05. - som er dagen før dagen - startet med  fotografering etter frokost for så å dra i full fart inn til Sporting Club, Gjøa i Bay Ridge. Der avholdt vi en utekonsert med påfølgende mat og slikt. Senere på dagen havnet vi på et gamlehjem - Eger Lutheran denne gang. Der traff vi familie og kjente til venner og kjente i Norge. Vi spilte også - og spiste kaffe og kake.

Siste stopp var Nansen Lodge hvor vi også avholdt en konsert. Det var et flott sted. Flere hundre mennesker var tilstede. Alle de voksne viste seg fra godsiden, og en hel skare med barn lekte på plenen. Som 17.mai betraktet var den svært hyggelig, men selvsagt spesiell i forhold til hva vi er vant til.

Den store dagen møtte oss  med varmt vær og sol. Det skulle da også bare mangle! 17. mai falt i år på den 18. mai siden vi tilfeldigvis befant oss i New York.

Dagen startet opp med en brunch på hotellet. Etterpå fikk vi et par tre minutter på rommet før vi kl. 11.00 dro av sted med buss til Brooklyn. Der brukte vi tiden til å øve på å stille opp - mens folk strømmet til.

Kl.13.00 marsjerte vi av sted. Vi var plassert på øverste hylle helt først og rett bak N.Y Police Department’s hestepatrulje. Hestene var svært dresserte og danset seg i perioder sidelengs opp 5. avenue. Det var flott å se på, men de burde ha hatt bleier, for de dreit i meste laget. Og hele veien... Det var ikke lett å marsjere oss gjennom frisk hestelort mens 100 000 tusen sto og så på. Men det gikk. Dessuten spilte vi fint.

Arthur Svennevig ledet hele denne svære paraden . Også den jobben klarte han fint. Hornmusikken pluss Farsund var hovedband under paraden, så vi satt på orkesterplass og beskuet dette endeløse toget av verdighet, galskap og humor. Paraden varte i to og en halv time.!!!!!

Det var en sterk opplevelse å få være med på en slik folkefest!

Finn og Berit Holmer-Hoven satt på hovedtribunen. Finn var hovedtaler og holdt en flott tale...                       17. mai - tale som sjanger en ikke av det enkleste i verden. Han lykkes 100%!

Så bar det av sted til Nansen Lodge. Hornmusikken avholdt en konsert der. DET var en flott konsert. Lillesand Hornmusikk spilte med så mye trøkk og selvtillit at det var en fryd å høre på!!!!!!!!!

Vi ankom hotellet ca 21.00.

Før vi bega oss til romma, holdt våre fire fløytister en kort, men særdeles vakker konsert i foajeen!!!!

Også den 19.mai var stemningen god. Avreise til tross. Etter å ha reist hele natten og strekt døgnet med 6 timer, ankom vi Norge. Vi var slitne, men det var turen verdt - godt og vel!

Til neste 17. mai spiller vi i Lillesand!

 

Tor Flaa - dirigent og protokollfører.

 

             
 
 
 
         
 
 
         
 
 
         
 
 
     
 
       
 
 
       
         
 
 
         
         
         
         

   
         
 
 
     
 
     
 
 
         
 
 
         

... og alle var enige om at det hadde vært en spennende, merkelig, lærerik og hyggelig tur