Turen til Nederland 2001

 

 

 

HORNMUSIKKENs TUR TIL NEDERLAND 28.07 – 04.08. 2001

Lørdag morgen 28.juli kl 06.15 møttes en nyvasket og opplagt bestand fra  Lillesand Hornmusikk på Tomta i Lillesand. Vi var 22 musikkanter og 18 pårørende. Årets kulturpris fra kommunen samt et nært forestående 125 – års jubileum gjorde at vi struttet av selvtillit og pågangsmot.

Det var Høvågruta med Arne Ribe som betrodd sjåfør som sto for selve transporten og det som måtte oppstå av  problemer av mer jordiske art, som ferjestreik og kø på autobahnen. Det kan allerede nå røpes at sjåføren vår var av prima kvalitet – godt og vel.

Turen inn til Kr.sand forløp som ventet. Overfarten med M/S Silvia Ana ble også udramatisk avviklet. 09.45 satt vi i bussen med nesen vendt mot kontinentet. Stemningen var eksemplarisk. Den holdt den seg selv om 700 km i buss ikke akkurat er for sveklinger. Diverse pauser av ulike slag, allsang og vitser av vekslende kvalitet samt systematisk kontroll av væskeballansen gjorde sitt til at samholdet ikke slo sprekker. En handlestopp hos Otto Duberg  ved tyskegrensa klarte heller ikke å ødelegge humøret.

Vi ankom Novotel Hotel ved Bremen utpå kvelden dag 1. Maten var god. Trettheten var slik at søvnen var på plass på vei ned til puta.

Dag 2 startet med sol og varme. Etter at vi hadde nikket gjenkjennende til hverandre, inntok vi en strålende frokost før vi forventningsfulle og med fred og harmoni i sinnet satt i bussen for å ta oss over dette ville passet til Nederland. I Nederland la vi turen nordover for å kjøre over den 3 mil lange dikeveien ”Afsluitdijk” (uttales: AFSLAUTDEIK!)  og  ankom Hotel Golden Tulip i Bussum 25km fra Amsterdam (uttales amsterdam)

Det imponerte selv oss fra Lillesand. 5 stjerner hadde det også. De kom i tillegg til alle oss fra Lillesand.

Kveldsmiddagen på en annen restaurant var formidabel både når det gjaldt smak og mengde. Bare forretten gjorde den  påfølgende nattesøvnen urolig. Vi satt nå ute og koste oss til silde natt selv om gradestokken ikke viste mer enn 22 varmegrader

Dag 3 startet som vanlig og 8.15 satt vi forventningsfulle som en barnehage i bussen for å bli fraktet til Amsterdam hvor en munter og sympatisk svensk guide tok oss med på en 4 timers reise i en usedvanlig vakker og spennende by. Bl.a var vi innom et berømt diamantsliperi. Vi kjøpte ikke så veldig mye. De hadde kleint med vekslepenger. En behagelig kanaltur i varmt sommervær samt en grei lunch ødela ikke stemningen. Etter lunchen hadde vi dagen til egen disposisjon. De fleste klarte å aktivisere seg.

Dag 4 (det blir tirsdag) var bestemt til Rotterdam. Vi stilte i uniform allerede til frokost, for vi skulle senere på dagen ha vår første konsert i Nederland. Første stopp var World Port Senter i Rottedam. Rotterdam er verdens største havneby med 90 00 skipsanløp i året. World Port senter var en svær og høy sak som var blitt åpnet for noen måneder siden. Den hadde kontrollen med alt av sjøtrafikk i Rotterdam. Den var selvsagt verden mest moderne. Vi var ønsket der og ble strålende tatt imot for omvisning. Alle de ansatte var informert om oss på mail både med tekst og billede. Den norske konsulen var også til stede. Konserten for de ansatte forløp som den skulle, og etter en god lunch på senteret dro vi til et hyggelig besøk på Sjømannskirken. Sjømannskirken er den største trebygningen i Nederland uten at det forteller allverdens om størrelsen.

Etterpå dro vi på stranden. Scheveningen  (uttales: SRREIFENINGEN!) er 30 km med sammenhengende sandstrand. Det er jo alltids noe. Vi badet i høye, krappe, varme nordsjøbølger. Livet var ikke så verst da. Etterpå spiste vi og slikt og så på solnedgangen som nok hadde vært noe mer minnerik uten alle disse skyene som plutselig og helt uten hensikt dukket opp. Kvelden ble sen da vi tumlet oss i seng – trette og mette av den dagen.

Morgen dag 5 ble en tøff sak. Vi måtte opp så tidlig at hotellet hadde smurt  frokostniste til oss på forhånd. En av de glube i reisekomiteen hadde funnet ut at vi skulle oppleve blomsterauksjon på verden største blomstermarked i Aalmeer (uttales aaalsmer). Denne glube reisekomiteen hadde faktisk et poeng med å tvinge oss til en slik opplevelse. For opplevelse var det. 18 mill blomster og 2 mill potteplanter ble omsatt i løpet av 2 - 3 timer i verdens største kommersielle bygg  - 125 fotballbaner stort. Det var en uhyre velorganisert maurtue vi var vitne til. Noen i bestanden vår kjøpte til og med hjem til Lillesand genmodifiserte BLÅ roser. Det er noe å komme drassende med når en skal innynde seg.

Etterpå var vi i en koselig by med masser av kanaler og broer. Den kunne minne litt om Venezia, men var mest kjent for sitt porselen. Den het Delft (Uttales som skrevet)

Om kvelden hadde vi konsert i en park i Blaricum (uttales : som skrevet). Hornmusikken satt på en scene omgitt av et høyt mur-rekkverk så musikkantene var knapt synlige for publikum. Lyden ble vel også noe forvrengt, men stemningen var god blant et betydelig antall nysgjerrige nede på plenen. Ja, i tillegg til den norske delegasjonen (som alltid er panegyrisk entusiastisk) og fjern og nær slektning av Jacob (Det var her han vokste opp for 50 år siden – mange husket han ennå), var der også mange innfødte som hørte på. Veldig hyggelig.

Og så dro vi til et pannekakehus i Laren for å spise pannekake. Pannekaken ble laget på en noe mer fantasifull måte enn hjemme i Norge, men du verden hvor godt det var!!!

Torsdag - dag 6  - var fridag. Halvparten dro på sykkeltur mens noe tilsvarende dro til Amsterdam for å se på van Gogh – museet og Anne Frank – museet og handle litt og spise litt og sånn. Været var også den dagen fint.

Sykkelturen ble  verken opptur eller nedtur siden bakker ikke finnes i Holland, men den var vellykket på alle mulige måter der den forløp seg dovent gjennom  landskap med pittoreske byer og kanaler, sluser, kuer, robåter og vindmøller.

(4-5 latsabber fra kolonien vår sløyfet begge muligheten og ble på hotellet.)

Om kvelden hadde vi konsert i Laren (der vi spiste pannekaker dagen før). Konserten var ingenlunde å skamme seg over. Mange hadde kommet for å høre på oss og stemningen blant dem var vennlig og tillitsfull. Det eneste distraherende var at når Hornmusikken spilte kraftig, skrek noen ekle ender til. De mest mulighetsorienterte blant oss mente det var av begeistring mens kynikerne våre trodde det hadde noe med lydnivået og musikken vår å gjøre. Vi får aldri avklart årsaken til fenomenet. Vi grublet heller ikke så lenge på det, for vi skulle til Blaricum (der vi spilte dagen før) for å spise en sterk, mangfoldig, spennende og velsmakende middag på en indonesisk restaurant. Aldri har det norske følget drukket så mye vann til et måltid. Brønnen var nesten tørr da vi gikk; mette, trette og vel forlikte.

Dag 7 satt vi i bussen presis 8.30. Hjemturen skulle begynne og etter noen timer forlot vi Holland og inn i Tyskland via Glückstad for å ta ferje over Elben for å lure sommertrafikken rundt Hamburg, og det gjorde vi.

Det var et fornøyd og spirituelt følge som sa TOT ZIENS (uttales tått siiins) til Nederland. Det alle var enige om er det ikke nødvendig å si. Sangen dundret fra oppglødde deltakere i bussen. Særlig merkbar var den fra de 5 bakerste seterekken, også kalt slummen.

Etter en noe masete handletur på grensen mot Danmark – det var CITY denne gang, ankom vi Slugefter Kro i  Danmark. Dansk hakkebøff minnet oss på at vi var på vei hjem.

Etter endt måltid slo jentene i Hornmusikken til med en imponerende egenprodusert forestilling. Ingen i Norden gjør den etter!! De spilte, sang, talte, klemte og leste selvlaga limerick. Utstyrt med ordentlige tresko og annet originalt fra Amsterdam, ødela de ikke stemningen den kvelden heller.

Turens siste dag ble dandert med et 2 timers slaraffenliv i Silkeborg. Varmt vær, gladjazz på torget og smukke, lettkledde piger (og menn) gjorde livet til å leve med.

Vi var hjemme i Lillesand klokken 22.

Uten Jacob og Randi Spillekom (tenorhorn og kornett i Hornmusikken) hadde denne turen allikevel vært mulig, men deres (særlige Jacobs ) inngående kjennskap til landet, deres skikker og tilbud, og at de faktisk snakker dette merkverdige språket tilnærmet flytende (så vidt vi andre kunne bedømme), ga det besøket vårt en dimensjon og en kvalitet som nok er i overkant av hva vi faktisk kan forvente av en slik tur. Reisekomiteen forøvrig har med glans kvalifisert seg til en ny utfordring om 2 år.

Lillesand  august 2001

T. Flaa                                                                                                                                                           protokollfører

 

                 
 
Herunder kan ethvert medlem av Lillesand Hornmusikk - hvis de føler seg kallet - bidra med egne illustrasjoner og fotografier.
Hint, hint!